Artikel om skidor

Kortfattad historik om skidor

Skidor har en lång och anrik historia bakom sig. Redan för 5200 år sedan åkte man skidor i Västerbotten i norra Sverige. På den tiden gick det förstås mycket saktare eftersom skidorna var helt gjorda av trä och skapade mycket friktion mot snön. Inte heller var de vallade som dagens skidor är.

Kanske var skidåkandet från början ett nöje och ett sätt att fördriva den långa vintern på. Senare upptäckte man att skidor kan göra nytta beträffande transporter av såväl föremål som människor och djur. Snöskotrar har motorer men vore icke funktionsdugliga utan sina skidor. Skidor är kanske inte lika användbara som hjulen, men det är trots allt också en stor antik uppfinning. Skidor kan också kombineras med hjul, något som rullskidan är ett bevis på.

Längdskidor

Längdskidor är en form av skidor som kan användas i diverse idrottsgrenar. Sprint, skidskytte och stafett är de tre klassiska exemplen. Sprint innebär att man tävlar om att vara snabbast på en distans. Skidskytte går ut på att man bär ett vapen på ryggen. Emellanåt stannar man på stationer och försöker pricka måltavlan så att man får så nära full pott som möjligt. Stafett innebär att man tävlar i lag mot andra lag om att komma fram till mållinjen först. Man byter av varandra efter en viss etapp.

Rullskidor

Rullskidor är perfekta under sommarhalvåret när snön har smält och marken tillåter det. Asfalt brukar vara populärast att åka på, mycket tack vare materialets fasthet och jämnhet. Om man åker rullskidor på en grusväg är det risk för att man tappar kontrollen över skidorna och halkar. Hjulen är små och oftast inte räfflade som cykel- eller bildäck.

Rull skidor går alldeles utmärkt att kombinera rullskidor med att använda roddmaskiner. Roddmaskiner brukar finnas på de flesta gym, men du kan också köpa hem roddmaskiner. Genom att använda en sådan maskin får en allsidig och utmanande träning, som stärker bål, rygg, och armar. Det finns således en träningsform för alla vad anbelangar skidåkande! Lycka till! Ett mycket gott råd till den som är sugen på att åka Sveriges mest kända skidtävling, Vasaloppet. Loppet sträcker sig över 90 kilometer mellan Sälen och Mora. Tävlingen ingår i “En svensk klassiker” som är en samlingsterm för fyra långlopp i olika discipliner.

Utförsåkning, slalom och Super-G

De mest äventyrliga skidåkarna väljer våghalsiga lopp som går nedför berg och kullar. Det gäller att ha ordentligt med skydd och inte minst hjälm för att undvika allvarliga huvudskador med hjärntrauman som följd. Som belöning får man en adrenalinkick utan dess like, det är svårslaget att kasta sig nedför ett brant berg på några smala skidor. Man tränar såväl balans som koordination och perception. Man kan därför inte se utförsåkning som en rekreation likställd med längdskidåkning, i utförsåkning måste man vara vara fokuserad och ständigt på sin vakt.

Skidskolor

Skidskolor finns för såväl barn som vuxna, och där lär man sig mycket om skidåkning.