Skador vid skidåkning

När man åker skidor kan man råka ramla ganska ofta, speciellt om man är nybörjare. Men vad är egentligen bra att tänka på när det gäller skador i samband med skidåkning?

Vilka är de vanligaste skadorna?

När det gäller skidåkning är de allra vanligaste skadorna olika sorters mjukdelsskador. Skrubbsår, skärsår och ledbandsskador är också mycket vanliga. Tidigare var benbrott den allra vanligaste skadetypen, och den är fortfarande vanlig men inte längre det som förekommer allra oftast. Detta beror till stor del på att nya pjäxor och bindningar sitter på helt andra sätt. Om man ramlar i dag är det till exempel inte så stor risk att bryta underbenet och fotleden som det var tidigare.

Man bör som skidåkare vara medveten om att man ofta drabbas av högre skador ju fortare man kör. Det finns till exempel en risk att drabbas av skallfrakturer eller hjärnskakning trots att man använder hjälm. Om man råkar krocka med ett träd eller landar riktigt olyckligt kan man också drabbas av inre blödningar och revbensbrott.

Skador i mun och ansikte

När man åker skidor kan det hända att man ramlar omkull och slår i ansiktet. Om det händer kan man råka bita sig och kanske rent av slå ut några tänder. När man får en skada i munnen bör man kontakta tandläkare relativt omgående och få skadan omsedd. I vissa fall kan utslagna tänder räddas, och i andra fall får man sätta in proteser eller liknande för att återställa glappet. Om det är ett barn som slagit ut tänder kan det många gånger vara mjölktänder som ramlar bort. Det gäller dock att kontrollera att också tandens rötter kommer ut. De andra tänderna kan annars få mycket svårt att växa upp ur tandköttet.

Ta med första hjälpen!

När man är ute i skidbacken kan det ibland vara ganska långt till närmaste sjukvård. Mycket kan hända och om man inte har mobiltelefon eller liknande kan man behöva ta sig till hjälp på egen hand om man är ensam. Det kan därför vara klokt att ta med sig lite utrustning för första hjälpen. Detta kan vara till stor hjälp i det mest akuta skedet. En elastisk linda, plåster, gasbinda och något att spjäla en stukad fot eller liknande är alltid bra att ha med sig upp i backen.

Att förhindra skador

Det allra bästa sättet att förhindra skador på är ställa in bindningarna på sina skidor och pjäxor på rätt sätt. Om detta görs sitter sakerna rätt och skidan släpper om den belastas allt för hårt. Det är dock viktigt att den inte släpper allt för lätt då även detta kan orsaka allvarliga skador. Ett annat sätt att minska skaderisken är att sakta ner farten under åkningen.