Att välja pjäxor och skidor

Skidåkning är en sport som i stor utsträckning förlitar sig på att man har rätt utrustning. Det säger sig självt att man inte kommer att kunna prestera lika väl om man har ett par pjäxor eller ett par skidor som inte är rätt anpassade efter ens mått. Det finns heller ingenting som gör att man snabbare tappar sugen i skidbacken än att ha på sig ett par pjäxor som får fötterna att göra ont.

När man ska välja ut ett par pjäxor, särskilt när man ska köpa nya, är det viktigt att man har hjälp av en kunnig expert. Detta eftersom det annars är mycket svårt att välja rätt storlek. När man provar pjäxorna i butiken ska man nämligen inte välja ett par pjäxor som sitter bekvämt – det betyder med största sannolikhet att de är för stora. Detta eftersom pjäxor töjer ut sig minst en halv storlek när man har använt dem ett par skidpass. Har man köpt en storlek som kändes lagom riskerar man med andra ord att få ett par pjäxor som är för stora i slutänden.

När det gäller skidorna finns det många parametrar att ta hänsyn till. En sådan är vilket typ av underlag man kommer att åka på mest. Om man framförallt kommer att åka i pistade nedfarter passar till exempel ett par carvingskidor sannolikt bäst. De har en tydlig timglasform med smal midja, vilket gör att de passar utmärkt för att göra svängar på ett fast underlag. Om man däremot skulle försöka åka med dem i pudersnö skulle man falla igenom snön. På pudersnö bör man därför istället åka med ett par så kallade freerideskidor, som är bredare i mitten och därför ger större bärkraft. En typ av skida som ligger någonstans mittemellan freeride och carving är all mountain, som alltså passar både på pisten och utanför pisten.

Ytterligare en variant av skidor är twintip, som ser likadana ut framtill som baktill. Detta för att man ska kunna åka baklänges på skidorna, vilket gör dem lämpliga om man tycker om att göra trix och leka i skidbacken.

Andra parametrar att ta med i beräkningen när man väljer skidor är ens längd och vikt, samt hur styva skidorna ska vara. Det sistnämnda beror framförallt på ens åknivå.

Om du själv är mycket kunnig på pjäx- och skidområdet efter många års erfarenhet av att åka skidor, och skulle kunna ge andra råd gällande deras val av pjäxor och skidor, kan en affärsidé vara att starta en skiduthyrning på någon av de många skidorter som finns i Sverige. Det skulle vara ett sätt att få arbeta med det du älskar och ha nära till skidbacken efter jobbet varje dag. Det du ska tänka på är dock att det kan vara tufft att få affärerna att gå ihop till en början, när du har många utgifter och få inkomster. Då kan factoring vara en bra lösning, eftersom det innebär att du får in pengarna från dina fakturor snabbt. På det sättet behöver du inte heller oroa dig för uteblivna betalningar, utan kan fokusera helt på att hjälpa dina kunder att hitta rätt pjäxor och skidor för en dag i backen.