Böcker om skidåkning och skidåkare

Om man åker som skidor som hobby eller om man är en erfaren skidåkare som även tävlar, kan det vara trevligt att förkovra sig. Det finns flera böcker om skidåkning och det gäller att välja rätt. Det är alltid trevligt med många bilder eftersom sporten sker i fina vinterlandskap. En bok som många tycker om är “Världens bästa skidåkning”, en guidebok där många av landets främsta skidfotografer och skribenter avslöjar vart det är bäst skidbackar i hela världen. Erik Wickström har även skrivit en bok som toppat försäljningslistorna som handlar om längdskidåkning. Titeln är “Längdskidåkning för dig” och den är mycket inspirerande oavsett vilken nivå man är på. Erik är chefsredaktör för Vasalöparen och arbetar som skidinstruktör. Det är hela elva kapitel som även innehåller en mängd instruktioner för åkteknik. Där kan man även få tips om utrustning och genomgång av hur man vallar bäst. Med boken medföljer även en DVD som är 90 minuter lång.

En till känd författare

Även riksvälkända Charlotte Kalla gav ut bok som gavs ut av förlaget Bonnier Fakta. Titeln är “Styrka, teknik & pannben” och i en intervju berättar Kalla att hon har tagit fram sina bästa tips på hur man kan träna på och även vid sidan av spåret och att hon hoppas att boken kan inspirera till goda vanor. Hon skrev på Instagram att där får man hennes bästa tips om hur man blir en bra skidåkare och det löftet infrias förmodligen då hon är seriös i allt hon företar sig. Boken ska enligt förlagets information till pressen innehålla ytterst konkreta tips kring upplägg av träningen och Kallas personliga tips till idrottare oavsett vilka förkunskaper man har. Charlotte Kalla föddes 22 juli 1987 i Pajala kommun. Hon är en svensk längdskidåkare som har två OS-guld och ett VM-guld och är därmed den första kvinnliga svenska längdskidåkare som vunnit individuella guld i både VM och OS. Kalla belönades med Jerringpriset när hon vann tävlingen Tour de Ski som första svenska längdskidåkare. På Idrottsgalan 2010 utsågs hon även till Årets kvinnliga idrottare. Hon har även efter sina insatser inom skidåkningen fått en staty rest i hemorten Tärendö i Pajala.

Har skidåkare mer nytta av praktik eller teori?

Det är delade meningar huruvida skidåkare har praktiskt nytta av att läsa om skidåkning i böcker. Charlotte Kalla har skapat sig ett stort namn inom längdskidor och att hon är kvinna gör bedrifterna ännu mer intressanta för många som följt hennes långa och framgångsrika karriär. Även kungafamiljen är mycket skidintresserade och har vid flera tillfällen setts i skidbackar runt om i Sverige. Ett tips är att ljudböcker gör det oftast lättare för de som är drabbade av dyslexi vilket flera i vårt kungahus är. Även om skidåkning är en sport som finslipas genom skidåkningen kan det vara värdefullt att höra legender som Charlotte Kalla berätta om sina erfarenheter. Det finns ju trots allt en anledning till hennes framgångar i skidbackar världen över. Skidåkning är en sport som engagerar, och böckerna bidrar till ett bibehållet intresse. Att spendera sportlovet i skidbacken eller att börja åka professionellt, det finns en bok för alla.