Rullskidor – skidåkning på barmark

Man som stretchar i träningskläder

Rullskidor är ett perfekt sätt att träna kroppen, inte bara för längdskidåkare utan alla slags motionärer och idrottare kan ha nytta av träningsformen. Rullskidåkning förbättrar konditionen samtidigt som hela kroppen får styrketräning. Det är en relativt säker träningsform med låg risk för skador, viktigt är dock att stretcha ordentligt efteråt. Det enda du verkligen behöver för att kunna komma igång är rullskidor, stavar och pjäxor. Det är även bra att ha hjälm av säkerhetsskäl, eftersom hastigheten kan öka till cirka 30 km/h i nedförsbackar. Handskar kan vara bra för att undvika skavsår och blåsor på händerna.

Man som stretchar i träningskläder

Det finns hjul i olika bredder, bredare hjul ger långsammare rullning. Vad gäller kläder är det bra med lättare plagg som andas och skyddar för vind. Man blir ganska snabbt varm av rullskidåkning samtidigt som åkningen ofta sker under sommarhalvåret. Valfri form av träningstights är perfekt på nederdelen av kroppen, för att ha rörelsefrihet och minsta möjliga vindmotstånd. Modell och tjocklek kan varieras beroende på utomhustemperaturen. Snygga och funktionella träningskläder av hög kvalitet hittar du på outletsverige.se, som samlar de mest populära märkesplaggen och dessutom har massor av bra erbjudanden och priser.

När du väl har den utrustning du behöver, se till att kontrollera spänning i skruvar och muttrar och att du sitter fast ordentligt i bindningen. Förberedelse är a och o för att undvika olyckor. Även om rullskidåkning är en sport med låg skaderisk kan det förstås inträffa olyckor när hastigheterna blir högre eller i trafik. Det är viktigt att skydda sig för att undvika skrubbsår vid fall, genom till exempel handskar och andra skydd.

Planera din åkning för bästa resultat

Som nybörjare på rullskidor är det en bra idé att förbereda sig genom att först promenera eller cykla den tilltänkta träningsrundan, så att du har koll på nedförsbackar och möjligheter att bromsa vid eventuella hinder. I städerna använder sig de flesta åkare av gång- och cykelbanor som är tillräckligt breda och släta för att fungera väl för åkning. Då gäller det givetvis att anpassa sig till fotgängare och cyklister för att undvika kollisioner. Enligt trafikreglerna ska du åka på vänster sida om du håller samma hastighet som fotgängare, annars på höger sida.

Väg utan trafik och sommarhimmel

En slät landsväg med lite trafik kan vara en dröm för rullskidåkare som tränar utanför städerna. Det kan vara en bra plats att träna stakning, som tekniskt sett är identisk med stakningen vid längdskidåkning. Om du åker när det är mörkt är det viktigt att du har reflexer eller reflexväst så att andra trafikanter ser dig.

Rullskidåkning är ett bra sätt att träna kondition och styrka för hela kroppen, dessutom är det en sport som generellt har låg skaderisk. Men det kan lätt hända en olycka när hastigheterna blir högre eller om man inte ser sig för i trafiken. Det är viktigt att använda hjälm och skydd för att undvika skrubbsår vid fall. Som nybörjare på rullskidor är det bra att planera den tänkta träningsrundan för att ha koll på backar och möjligheter att bromsa. Att hålla sig till trafikreglerna och anpassa sig till övriga trafikanter är självklart viktigt för att undvika incidenter.