Telemark – skidstilen från norska Telemark

Skidåkare mellan två bergsklippor

Det är få skidstilar som är så vackra att titta på som Telemark. En skicklig telemarkåkare genomför varje sväng i en enda jämt flytande och fulländad rörelse. I och med att hälen är lös i bindningen måste åkaren böja mer på knäna, vilket ger en djupare ställning än vid slalomåkning, och ha mer vidd mellan fötterna. I gengäld får åkaren en större rörelsefrihet på skidorna och kan nyttja pisten på ett annat sätt. En duktig telemarkskidåkare klarar sig med bara en längre stav men de allra flesta väljer att åka med två stavar. Traditionell klädsel innefattar knäbyxor med långa ullstrumpor, en lusekofte (norsk ulltröja) och, vid mindre bra eller kallt väder, en anorak samt mössa och vantar i ull.

Två typer av svängar

Skidåkare mellan två bergsklippor

Inom telemarkskidåkning finns det två typer av svängar: sladdsväng och skärsväng. Sladdsväng är den sväng som nybörjare lär sig eftersom den fungerar bra vid lägre hastigheter. Enkelt sagt kan man säga att åkaren, i början av svängen, lägger tyngden på ytterskidan för att sedan gradvis resa sig upp och byta fotställning innan nästa sväng påbörjas. Skärsvängen kräver mer vana av åkaren eftersom den fungerar bäst i högre hastigheter. När åkaren svänger vinklas båda skidorna mot underlaget och skidorna böjer sig då efter trycket från skidåkaren och svänger. Vill du köpa telemarkskidor, men inte har råd, kan det vara bra att veta att låna pengar hos enklare.se är väldigt lätt och smidigt.

Skidåkning i storstad

Man behöver inte vara bosatt i norra Sverige, åka till alperna eller ens upp till de norska skidorterna för att få möjligheten att njuta av skidåkning. Det utmärkta vintervädret bidrog till att Hammarbybacken höll öppet rekordlänge den här säsongen. Det gick alltså lika bra att åka telemarkåkning i Stockholm som på nationalarenan Holmenkollen i Oslo. Finns det planer på en topptur någonstans är det bra att införskaffa stighudar till telemarksskidorna. Gå på tur upp för ett fjäll och åka nerför bergssidan i pudersnö är en oförglömlig upplevelse.