Slalom och störtlopp

När man åker nerför i en backe kan man göra detta inom flera olika discipliner. De mest populära disciplinerna är slalom och störtlopp. Därför kommer en genomgång av dessa discipliner att göras i denna artikel.

Slalom

Slalom är en disciplin inom utförsåkningen där skidåkaren åker neråt i en backe, ofta i medelhög hastighet. Syftet är att åka emellan flera likfärgade pinnar som stakats i backen och således göra detta på bästa möjliga tid ner till mållinjen. Slalomen kännetecknas av snabba svängar, vilket är nödvändigt för att hinna emellan pinnarna. Disciplinen är uppdelad i två åk för att skidåkaren har möjlighet att förbättra sin placering inför nästa kommande åk.

Störtlopp

Störtloppen är en disciplin där skidåkaren åker nerför i en backe med mycket höga hastigheter. Syftet är att hålla sig inom en bana som utstakats med likfärgade pinnar med långt mellanrum, där också banan mellan dessa utmålats med blå färg. Körstilen kännetecknas av att skidåkaren ofta är hopkrupen som en boll för att nå högsta möjliga hastigheter och nå mållinjen så fort som möjligt. Störtloppet är den disciplin som flest allvarliga skador sker inom skidsporten, framförallt på grund av den höga hastigheten.