Kända skidåkare från Sverige

Genom historien har Sverige haft flera kända skidåkare både inom utförsåkningen och längdskidåkningen. Flera VM och OS guld har vunnits inom flera discipliner. En av de mest framstående skidåkarna i svensk historia är Ingemar Stenmark.

Ingemar Stenmark

Jan Ingemar Stenmark föddes den 18 mars 1956 i Joesjö i norra Sverige. Han anses av flera vara en av de mest framgångsrika sportmännen i Sveriges historia genom sina bedrifter inom utförsåkningen. Stenmark åkte framförallt slalom och storslalom och tävlade för FJällvinden Tärnaby.

Stenmark gjorde sin debut i världscupen år 1973 då han var 17 år gammal. Han är den skidåkare som har vunnit flest tävlingar i historien med 86 vinster. Han ogillade att tävla i andra discipliner då han inte var bekväm i höga farter, vilka kunde närmas 120 kilometer i timmen. Stenmark innehåller i dagsläget rekordet för den största vinsten någonsin inom skidhistorien, vilket är över 4 sekunder före andraplatsen. Detta gör honom också till en av de mest framgångsrika skidåkarna i historien.