Skidor i modern historia

Som det framgått i föregående artikel har skidorna funnits med länge i historien. Men det var inte förrän tidigt 1800-tal som skidan faktiskt kom att utvecklas från att vara ett transportmedel till att bli sport och underhållning. I denna artikel kommer en genomgång av skidans moderna historia att göras.

Den tidiga sporten

Den första dokumenterade skidsporten kommer från lopp i Norge år 1767 där skidor som använts militärt av både de svenska och norska arméerna. Enligt Wikipedia var dessa främst militära lopp som kördes nerför i skogar och tuff terräng. Man tävlade redan här också genom prickskytte vilket också var födelsen av det moderna skidskyttet.

Men det dröjde fram till det tidiga 1800-talet innan de första professionella skidåkarna inom sporten kom att utvecklas. Den första kända skidhopparen var norske Olaf Rye som blev känd redan 1809. Den första offentliga tävlingen därefter hölls i Tromsö, Norge den 19 mars 1943, vilken också dokumenterades i dåtidens nyhetstidningar. Kort därefter startade också de första skidklubbarna. Bland annat norska Inderöens skidåkarförening i regionen Tröndelag i Norge. Men också Trysils Skytte- och skidåkarförening 1861.

Därefter spreds sporten vidare runtom i världen. Bland annat öppnades Nordamerikas första skidklubb 1872, vilken kallas Nansen Ski Club, vilken fortfarande finns kvar i New Hampshire under ett annat namn. Med tiden startades också nationella skidförbund runtom i världen och sporten började alltmer etableras globalt. Därefter kom också utskjutande grenar av skidsporten då flera olika discipliner utvecklas. Bland annat skidskytte, utförsåkning som störtlopp och slalom, snowboardåkning, backhoppning och längdskidåkning.

Utveckling till vad vi ser idag

Genom att sporten blev alltmer populär startades också alltfler tävlingar inom de olika disciplinerna och således kom också olika skidförbund att startas. En del grenar var mer populära än andra, framförallt längdskidåkning, utförsåkning och skidskytte då det var för många en naturlig del av livet i de norra delarna av världen, framförallt Skandinavien och Nordamerika. Med tiden utvecklades därför de olika grenarna olika genom intresset. Skidorna har i dagsläget blivit mycket bättre än av de var förr i tiden. Detta då företag gett sig in i tillverkningen av dessa. Några av de mest kända skidtillverkarna som i dagsläget finns på marknaden är Rossignol, Scott, Salomon och Fischer. Därför finns det också ett brett utbud av skidor som atleter och privatpersoner kan välja mellan.